пʼятниця, 19 вересня 2014 р.

Майстер клас від мами Тетяни

Рецепти піци

     За сторіччя люди придумали стільки рецептів піци, що всі їх і не перечитати. Пропонуємо найбільш класичні і  цікаві рецепти. А почнемо як раз з тієї самої Маргарити.

Маргарита

Просіяне борошно насипати горою на стіл, додати сіль, оливкову олію і дріжджі, заздалегідь розведені в невеликій кількості теплої води. Замісити тісто, щоб воно вийшло компактним і еластичним. Потім викласти тісто у велику миску, посипати мукою, накрити рушником і залишити для бродіння на 2-3 години. Коли воно буде готове, вимісити його ще раз, щоб осіло. Поставити тісто ще раз для бродіння на 1-1,5 год. Розрізати помідори на дуже маленькі шматочки або зробити з них однорідну масу. Розкотити тісто тонким шаром і покласти на змащене оливковим маслом деко. Покласти на приготований шар тіста подрібнені помідори, полити трохи оливковим маслом, посолити і додати зверху декілька листочків базиліка. Поставити все в сильно розігріту духовку (240-260 градусів, приблизно на 15-20 хвилин). В самому кінці вийняти піцу і покласти рівним шаром нарізану маццареллу або інший сир, а потім все знову поставити в духовку. Піца готова, коли сир розплавиться до напіврідкого стану.
Тісто для піци: 1 кг муки, 600 мл теплої води (краще мінеральної, без газу), 25 г пивних дріжджів, 3-4 ст. ложки оливкової олії.
Начинка для піци: 900 г помідорів або томатної пасти, 350-400 г сира маццарелла (можна замінити будь-яким свіжим м'яким некислим сиром), оливкова олія, зелень базиліка, сіль. Для змащування форми: 1-2 ст. ложки оливкового масла.

Піца по-неаполітанськи

Розчинити дріжджі в невеликій кількості теплої води або молока, змішати з борошном і маслом. Замісити м'яке тісто (якщо треба, додати води) і розкотити корж діаметром 20,5 см. Покласти тісто на гарячу змащену оливковою олією форму і запікати протягом 3-4 хв. на середньому вогні. Замаринувати дрібно нарізану цибулю 1 ч. ложкою олії 1-3 хв. (до пом'якшення). Нарізані помідори або пасту прогріти на середньому вогні 1,5-2 хв. Дати постояти. Покласти на корж помідори, зверху - цибулю, посипати все тертим сиром. На шар сира викласти анчоуси. Запікати ще 3-4 хв. на середньому вогні. Перекласти піцу на тарілку і поставити під підігріті грати, щоб зверху утворилася скориночка.
Тісто для піци: 100 г муки, 1 ст. ложка вершкового масла, 5 г дріжджів.
Начинка для піци: 1 цибулина, 200 г помідорів або томатної пасти, 100 г тертого сиру, 50 г філе анчоусів (кільки).
Для змащування форми: 1 ст. ложка оливкової олії.

Вегетаріанська піца з рисом

Приготувати дріжджове тісто опарним способом, розкотити його в тонкий пласт і викласти у форму, змащену жиром. Баклажани нарізати кружечками, вимочити в підсоленій воді і викласти у форму з тістом. Цибулю, нарізану колечками, змішати з маслинами і відварним рисом. Отриману суміш викласти наступним шаром начинки. Зверху розкласти порізані кружечками помідори, посипати їх дрібно нарізаним часником, зеленню петрушки, а потім сиром. Запікати в духовці з помірною температурою 25-30 хвилин.
Тісто для піци: мука пшенична - 250 г, масло вершкове - 50 г, яйця - 2 шт., дріжджі - 25 г, цукор - 2ч. ложки, молоко - 100 г, сіль.
Начинка для піци: рис - 200 г, сир (тертий) - 100 г, маслини - 15 шт., баклажан - 1 шт., помідор (великий) - 1 шт., цибуля (стебло) - 1 шт., часник - 1 зубок, петрушка (зелень), перець чорний мелений, сіль.

 Приготування піци в мікрохвильовці (поради і рецепти)
Найбільш зручним обладнанням для приготування піци в домашніх умовах є НВЧ-піч, завдяки якій процес прискорюється в 4-8 разів, і при цьому ні смак, ні зовнішній вигляд випічки не втрачаються. У мікрохвильовій печі підігрів йде з усіх боків.
Ця відмінність від простої духової шафи дає багато наступних переваг:
  • піца пропікається набагато краще, навіть якщо шар тіста товщий;
  • можна використовувати як сиру, так і готову начинку;
  • не потрібно робити верхній шар з сиру або майонезу, які захищали б решту начинки від жару;
  • оскільки в мікрохвильовці випікають тільки в скляному посуді або у фольгових формах, виймати піцу набагато легше, вона не так сильно підгорає.
При використанні мікрохвильової печі необхідно дотримувати декілька правил:
  • не ставте в мікрохвильову піч металевий посуд або посуд з прикрасами і золотим розписом;
  • при використанні фольги не притуляйте її до стінок печі;
  • тісто для піци при випічці в НВЧ-печі робіть рідшим, ніж зазвичай;
  • дріжджове тісто для випічки піци в мікрохвильовці може відстоюватися значно менше, практично після замісу можна викладати в піч;
  • для запобігання пригорання піци в НВЧ-печі вкладайте її на невеликий шматок фольги і підводьте її краї, щоб жир не витікав.

Піца з французької булки

Покласти помідори, томатну пасту, лук, часник, зелень, сіль і перець в середньої величини миску і тримати в мікрохвильовій печі на повній потужності 3-5 хв. або поки вони трохи не спасеруються. Розрізати французьку булку навпіл уподовж, потім кожну половину - ще навпіл. Покласти кіркою вниз пліч-о-пліч на велику плоску тарілку. Викласти томатну суміш на хліб і посипати тертим сиром. Поверх сиру розкласти сливи і анчоуси. Випікати при повній потужності 1 хв. Подавати до столу гарячим.
Тісто для піци: 2 французькі булки.
Начинка для піци: 400 г консервованих томатів, 1 ст. ложка томатної пасти, 1 невелика подрібнена цибулина, 1 зубчик дрібно нарізаного часнику, 1 ст. ложка будь-якої приправи, 100 г тертого сиру чеддер, декілька слив і філе анчоусів, сіль, перець.

Піца "До чаю"

Насипати горою борошно, зробити в ньому поглиблення, розбити туди яйце і влити молоко. Все ретельно перемішати і замісити тісто. Викласти його в неглибоку тарілку, злегка підвести краї. Намазати молочним соусом: нанести його на тісто кілька разів, щоб останнє досить добре просочилося. Після цього викласти тонким шаром квашену капусту (вона повинна бути дрібно нарубаною, щоб легко прожарилася в печі). На капусту укласти тонко нарізані сардельки. Всі інгредієнти викладати рівними шарами. Третім шаром покласти моркву - зварену і дрібно нарізану. На моркву викласти нарізану дрібними квадратиками копчену або напівкопчену ковбасу. Посипати тертим сиром. Піцу запікати 4-5 хв. при повній потужності. До столу подавати в холодному вигляді.
Тісто для піци: 200 г муки, 1 яйце, 120 мл молока.
Начинка для піци: по 100 г ковбаси і сардельок, 150 г квашеної капусти, 1 морква, 50 г сира, 70 мл молочного соусу, сіль.

Піца "Ранішня"

Змішавши яйця з молоком, посоливши суміш, влити її в борошно, все ретельно перемішати, щоб не було грудок. Тісто повинне вийти не дуже густим і не дуже рідким. Викласти його в неглибоку тарілку і надати йому форму коржа завтовшки приблизно в 1 см. Змастити майонезом. На нього викласти нарізані помідори. Вийняти серцевину у перців, відрізувати плодоніжку і дрібно нашаткувати. Петрушку і корінь хрону змішати з червоним перцем. Отриману масу викласти на помідори, а потім посипати крупно натертим сиром. Поставити в піч і випікати 5-8 хв. при повній потужності. До столу таку піцу подають в холодному вигляді. Тісто для піци: 2 яйця, 120 мл молока, 250 г муки, сіль.
Начинка для піци: 400 г томатної пасти, 20 г майонезу, 200 г сира, 50 г хріну, 5 червоних перців, пучок петрушки.

Сирно-яєчна піца

Сир розділити на дві частини, одну з них нарізати на невеликі шматочки. Відварити яйця і дрібно порубати, змішати з сиром. Огірки розрізати на дрібні шматочки. Сардельки нарізати на довгі смужки, помідор нарізати напівмісяцем. Подрібнити м'ясо індички, змішати з рубаним перцем. Скласти все в окремі миски.
Розвести дріжджі в теплому молоці, змішати з цукром і дати заграти в теплому місці протягом 15 хв. Влити їх в борошно, розбити туди яйце, додати рослинну олію і замісити тісто. Викласти його на деко. Самим нижнім шаром покласти сир, змішаний з яйцями. На нього - солоні огірки і сардельки, на них - рівним шаром помідор. Зверху укласти м'ясо індички і перець. Піцу посипати сиром, що залишився, заздалегідь натертим на дрібній терці. Поставити в піч і випікати 6-8 хв. при повній потужності. До столу подавати в холодному вигляді.
Тісто для піци: 200 г муки, 20 г дріжджів, 1 яйце, 120 мл молока, 50 г цукру, 30 мл рослинної олії, сіль.
Начинка для піци: 200 г сира, 2 яйця, 3 солоних огірка, по 100 г сардельок і індички, 1 помідор, 2 стручки солодкого перцю.

Тост-піца

Намазати хліб маслом або маргарином. Кружечки помідора покласти на хліб, посолити, поперчити і накрити зверху скибочками сира. Салямі нарізати кубиками і викласти поверх сиру. Покласти тост на тарілку і нагрівати в мікрохвильовці 1 хв. при повній потужності.
Тісто для піци: 1 шматок білого підсмаженого хліба.
Начинка для піци: 2 ст. ложки масла або маргарину, 1 нарізаний на кружечки маленький помідор, 1 шматок сира, 1 скибочка салямі, сіль і перець

Немає коментарів:

Дописати коментар